Τόσο ωραίο και νόστιμο, τόσο γλυκό! … Το γλύκισμα του οποίου
το όνομα πάντα αναρωτιόμασταν από πού προέρχεται.
Εύκολα συνδυάζει κανείς την ετυμολογία της λέξης «μελομακάρονο» από τις λέξεις μέλι + μακαρόνι. Μην ψάξετε να βρείτε όμως ομοιότητα σε σχήμα ανάμεσα στα μακαρόνια και τα μελομακάρονα. Ύστερα από αναζήτηση σε λεξικά, η λέξη “μακαρόνια” παράγεται από τη ελληνική λέξη «μακαρωνία» (=νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά). Η «μακαρωνία» προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία», την ψυχόπιτα, ένα κομμάτι άρτου δηλαδή, σε σχήμα μελομακάρονου, το οποίο προσέφεραν μετά την κηδεία. Στα νεότερα χρόνια, ένα κομμάτι τέτοιου άρτου βουτήχτηκε στο μέλι και γι’ αυτό το ονόμασαν μελομακάρονο. Πώς, εν τέλει, ένα τέτοιο γλύκισμα, με τόσο ‘’black’’ ιστορία, συνδέθηκε με τις γιορτές των Χριστουγέννων, είναι άξιο απορίας!
Εύκολα συνδυάζει κανείς την ετυμολογία της λέξης «μελομακάρονο» από τις λέξεις μέλι + μακαρόνι. Μην ψάξετε να βρείτε όμως ομοιότητα σε σχήμα ανάμεσα στα μακαρόνια και τα μελομακάρονα. Ύστερα από αναζήτηση σε λεξικά, η λέξη “μακαρόνια” παράγεται από τη ελληνική λέξη «μακαρωνία» (=νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά). Η «μακαρωνία» προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία», την ψυχόπιτα, ένα κομμάτι άρτου δηλαδή, σε σχήμα μελομακάρονου, το οποίο προσέφεραν μετά την κηδεία. Στα νεότερα χρόνια, ένα κομμάτι τέτοιου άρτου βουτήχτηκε στο μέλι και γι’ αυτό το ονόμασαν μελομακάρονο. Πώς, εν τέλει, ένα τέτοιο γλύκισμα, με τόσο ‘’black’’ ιστορία, συνδέθηκε με τις γιορτές των Χριστουγέννων, είναι άξιο απορίας!
Υλικά
400γρ. χυμό πορτοκαλιού
400γρ. σπορέλαιο
180γρ. ελαιόλαδο
50γρ. ζάχαρη άχνη
½ κ. γλυκού γαρύφαλλο
2-3κ. γλυκού κανέλα
1/4κ. γλυκού σόδα
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
100γρ. αλεύρι
200γρ. σιμιγδάλι ψιλό
Για το σιρόπι:
500γρ. νερό
800γρ. ζάχαρη
150γρ. μέλι
3 στικ κανέλας
3 ολόκληρα γαρύφαλλα
1 πορτοκάλι ολόκληρο
400γρ. σπορέλαιο
180γρ. ελαιόλαδο
50γρ. ζάχαρη άχνη
½ κ. γλυκού γαρύφαλλο
2-3κ. γλυκού κανέλα
1/4κ. γλυκού σόδα
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
100γρ. αλεύρι
200γρ. σιμιγδάλι ψιλό
Για το σιρόπι:
500γρ. νερό
800γρ. ζάχαρη
150γρ. μέλι
3 στικ κανέλας
3 ολόκληρα γαρύφαλλα
1 πορτοκάλι ολόκληρο
Εκτέλεση
Σιρόπι: Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι,
εκτός από το μέλι. Τα αφήνουμε μέχρι να πάρουν βράση και στη συνέχεια
προσθέτουμε το μέλι. Αφήνουμε το σιρόπι 3-4 ώρες για να κρυώσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε όλα τα υγρά υλικά και όλα τα μυρωδικά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε ότι πιστεύουμε ότι λείπει από τη συνταγή μας. Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μείγμα τη ζάχαρη άχνη, τη σόδα και το ξύσμα από τα δύο πορτοκάλια. Ανακατεύουμε με σύρμα και προσθέτουμε όλο το αλεύρι και το σιμιγδάλι. Με ένα πιρούνι ανακατεύουμε στο κέντρο του μείγματος μέχρι να πήξει. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να μη φαίνεται το αλεύρι. Πλάθουμε τα μελομακάρονα, 20γρ. περίπου το καθένα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για25’ στους 180ο.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και, όπως είναι καυτά τα μελομακάρονα, τα
βουτάμε με μία κουτάλα στο κρύο σιρόπι (για περίπου 3’’). Τα σουρώνουμε σε ένα
σουρωτήρι για να στραγγιχτούν από το πολύ μέλι και το σερβίρουμε με λίγο
τριμμένο καρύδι!
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε όλα τα υγρά υλικά και όλα τα μυρωδικά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε ότι πιστεύουμε ότι λείπει από τη συνταγή μας. Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μείγμα τη ζάχαρη άχνη, τη σόδα και το ξύσμα από τα δύο πορτοκάλια. Ανακατεύουμε με σύρμα και προσθέτουμε όλο το αλεύρι και το σιμιγδάλι. Με ένα πιρούνι ανακατεύουμε στο κέντρο του μείγματος μέχρι να πήξει. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να μη φαίνεται το αλεύρι. Πλάθουμε τα μελομακάρονα, 20γρ. περίπου το καθένα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου