Κυριακή 10 Μαρτίου 2013
Ιστορίες της χόβολης: η μπατσαριά
Η μπατσαριά, ή μπατσαρά, ή μπλατσαρά, είναι μία από τις πίτες σήμα κατατεθέν της Ηπείρου και της ευρύτερης περιοχής. Ενταγμένη στην πλούσια παράδοση της περιοχής που περιλαμβάνει σχεδόν κάθε είδους πίτες με διάφορες τεχνοτροπίες και για όλες τις περιπτώσεις, η πίτα αυτή είναι ευρύτερα γνωστή ως ένα είδος χορτόπιτας αλλα κυρίως, ως η πίτα με το καλαμποκάλευρο και χωρίς φύλλο.
Κανονικά ψήνεται σε φούρνο με τούβλα και ξύλα.

- 1 κιλό σπανάκι (ή ανάμικτα σέσκουλα, λάπατα ή οτιδήποτε χορταρικο για πίτα)
- 10 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 400γρ. τρίμα φέτα
- 2 αυγά
- 1 φλ. του καφέ ρύζι γλασσέ
- 3 κούπες μπομπότα (καλαμποκίσιο αλεύρι)
- Νερό χλιαρό
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι, άνιθο κατα βούληση!!!!
- Καθαρίζουμε το σπανάκι, το πλένουμε πολλά χέρια με νερό, το στραγγίζουμε καλά, και το ψιλοκόβουμε. Το αλατίζουμε, το αφήνουμε λίγη ώρα να βγάλει τα υγρά του και το χειροτρίβουμε.
- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τον άνιθο, τα προσθέτουμε στο σπανάκι μαζί με τη φέτα, το ρύζι, το πιπέρι και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα.
- Σε λεκανίτσα ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο, αλάτι, 1/3 της κούπας λάδι και όσο νερό πάρει για να σχηματίσουμε εναν παχύρρευστο χυλό. Χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει λείος ο χυλός μας.
- Λαδώνουμε καλά το ταψί του φούρνου μας, βάζουμε τα 3/4 του χυλού ως βάση, από πάνω σκορπάμε τα χορταρικά, και ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυλό από πάνω. Πριν το φουρνίσουμε, ρίχνουμε και το υπόλοιπο λάδι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 45 λεπτά (ανάλογα το φούρνο), μέχρι να τραγανίσει και από πάνω και από κάτω.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου