Δευτέρα 22 Απριλίου 2013
Ιστορίες της χόβολης:το χταπόδι από το μοναστήρι
Χταπόδια, σουπιές, καλαμάρια, θράψαλα, γαρίδες , μύδια, χτένια, κυδώνια, σαλιγκάρια κτλ. συναντάμε στις κουζίνες των Μονών και των λοιπών μοναστικών καθιδρυμάτων του Αγίου Όρους κατά την περίοδο των νηστειών, δηλαδή αυτήν της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στη νηστεία των Αγίων Αποστόλων, του Δεκαπενταυγούστου και των Χριστουγέννων.Ούτε λίγο ούτε πολύ διακόσιες μέρες τον χρόνο, όπως είπαμε και προηγουμένως, ίσως και περισσότερες, νηστεύουμε στο Άγιον Όρος, γι\'αυτό το λόγο οι μοναχοί έχουν εξειδικευθεί και συνεχώς εφευρίσκουν τρόπους να ελαφρύνουν το βάρος της νηστείας ή να την ποικίλλουν.Όλα αυτά, λοιπόν, τα προμηθεύονται με διάφορους τρόπους

Χταπόδι με φακές και ρύζι
Εκτέλεση

Ψήστε στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 40' περίπου ή ώσπου να φουσκώσει το ρύζι και το φαγητό να μείνει με το λάδι του.
ΥΛΙΚΑ :
1 χταπόδι 1 κιλό περίπου
250 γρ. φακές χοντρές
100 γρ. ρύζι καρολίνα
1/2 κούπα ξύδι
2 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες
1/2 κούπα ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
500 γρ. ώριμες ντομάτες χωρίς τη φλούδα και τους σπόρους
1 κόκκινη πιπεριά σε κομματάκια
1 κίτρινη πιπεριά σε κομματάκια
1 κίτρινη πιπεριά σε κομματάκια
1 κούπα λάδι
αλάτι , πιπέρι
*Απο το βιβίο του μ.Επιφάνιου Μυλοποταμινου ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου