Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου



Συνολικές προβολές σελίδας

Επιμέλεια ακροβάτης. Από το Blogger.
Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Ιστορίες της χόβολης: Αρνί με το σπανάκι



 

Το σπανάκι (Spinacia oleracea) είναι ένα μέλος της οικογένειας Chenopodiaceae (Χηνοποδιακών). Προέρχεται από ένα φυλλώδες, χειμερινό μονοετές, που εξελίχθηκε στο Fertile Crescent της Μέσης Ανατολής. Τα χειμερινά μονοετή είναι είδη φυτών, τα οποία φυτρώνουν στη δροσιά του φθινοπώρου και αναπτύσσονται βλαστικά, μέχρι που ο κρύος καιρός και οι μικρής διάρκειας ημέρες του χειμώνα να μειώσουν την ανάπτυξή τους.

Την άνοιξη, τα χειμερινά μονοετή φυτά μεγαλώνουν σταθερά, μέχρι τη στιγμή που ένας συνδυασμός περιβαλλοντικών παραγόντων παροτρύνει την αναπαραγωγική (σκίρτημα) φάση του κύκλου ζωής τους. Το σκίρτημα του σπανακιού ξεκινά πρωτογενώς ανάλογα με τη διάρκεια της ημέρας και οι προγονικές μορφές αυτού του φυτού σοδειάς σκιρτούν πολύ νωρίς, με λιγότερο από 14 ώρες φωτός την ημέρα. Αυτό επέτρεπε σε αυτό το φυτό σοδειάς να ωριμάζει τον σπόρο, πριν από την έλευση της έντονης θερμότητας, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στη Μέση Ανατολή. Ο σπόρος τότε έμενε σε λανθάνουσα κατάσταση και μετά την εξέλιξη του, μπορούσε να φυτρώνει μόνο με την έλευση του δροσερού, υγρού καιρού, κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.
Οι σύγχρονες μορφές αυτού του φυτού σοδειάς έχουν επιλεχθεί για να παράγουν ένα θαλερό και εύρωστο φυλλώδες λαχανικό, που είναι πια προσαρμόσιμο σε διάφορα περιβάλλοντα και εποχές, αλλά κάποια από τα γνωρίσματα των προγόνων του σπανακιού παραμένουν. Πολλές ποικιλίες σπανακιού ακόμα παράγουν ικανοποιητικά, ως λαχανικά σοδειάς, που σπέρνονται το φθινόπωρο και η συγκομιδή τους γίνεται είτα το φθινόπωρο, είτε τον χειμώνα είτε την άνοιξη.
Όμως, έχουν επίσης αναπτυχθεί πολλές ποικιλίες σπανακιού, που φυτεύονται την άνοιξη και παράγουν μια άφθονη σοδειά, πριν η μεγάλη διάρκεια των καλοκαιρινών ημερών προκαλέσει το σκίρτημα. Οι περισσότερες σύγχρονες Ευρωπαϊκές ποικιλίες δεν αρχίζουν το σκίρτημα, προτού η διάρκεια της ημέρας φθάσει κοντά στις 16 ώρες (διάρκεια ημέρας στη Βορειοδυτική Ουάσινγκτον κοντά στο θερινό ηλιοστάσιο). Αν και είναι ακόμα δύσκολο να φυτρώσει ο σπόρος του σπανακιού, όταν φυτεύεται σε θερμά εδάφη, ο σπόρος φυτρώνει πολύ ευκολότερα από αυτόν των προγονικών ποικιλιών.
Τα τελευταία χρόνια, η αγορά επεξεργασμένου σπανακιού έχει μείνει σταθερή, ενώ η παραγωγή φρέσκων δεσμών σπανακιού και αυτή των πολύ μικρών και νεαρών φύλλων (baby spinach) έχει δραματικά αυξηθεί. Αυτή η τροπή στον τύπο της παραγωγής έχει οδηγήσει σε νέα ζητήματα που αφορούν την παραγωγή και σε νέες εστίες παραγωγής.

Αρνί με το σπανάκι

Υλικά για 6 άτομα

  • 1 ½ κιλό αρνί κομμένο σε μερίδες κατά προτίμηση από τη σπάλα
  • 1 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κιλό καλοκαθαρισμένο και τρυφερό σπανάκι
  • 6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 φλιτζ τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ σούπας πελτέ
  • Αλάτι,
  • Λεμόνι για το σερβίρισμα

Πλένετε και σκουπίζετε καλά τις μερίδες του αρνιού.  Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και βάζετε μέσα τις μερίδες του αρνιού και τις σοτάρετε καλά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.   Τις βγάζετε και τις ακουμπάτε σε πιατέλα.
  Ρίχνετε μέσα τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και το τριμμένο κρεμμύδι.  Τα σοτάρετε για 1-2 λεπτά και ξαναβάζετε το αρνάκι μέσα στην κατσαρόλα.  Μαγειρεύετε για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας.  Χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε το αρνάκι για 20 λεπτά της ώρας με σκεπασμένη τη κατσαρόλα.  Αμέσως μετά δυναμώνετε τη φωτιά και ρίχνετε μέσα στη κατσαρόλα το σπανάκι χοντροκομμένο.  Στριμώχνετε το σπανάκι πιέζοντάς το να χωρέσει όλο, προσθέτετε 1 ποτήρι νερό στο οποίο έχετε διαλύσει τον πελτέ και ακόμα 1 ποτήρι νερό.  Αλατίζετε καλά, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα.  Δυναμώνετε τη φωτιά για να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και ρίχνετε μέσα τον ψιλοκομμένο άνηθο.  Ανακατεύετε να πάει παντού και αφήνετε το φαγητό να χλιαρέψει.  Σερβίρετε σε πιατέλα βάζοντας από κάτω το σπανάκι και από πάνω τις μερίδες του κρέατος.  Γαρνίρετε με κομμένες φέτες λεμόνι.