Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου



Συνολικές προβολές σελίδας

Επιμέλεια ακροβάτης. Από το Blogger.
Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Ιστορίες της χόβολης:το καλκάνι


Το καλκάνι ανήκει στην οικογένεια της γλώσσας.Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό ψάρι που κάποτε υπήρχε σε αφθονία στις θάλασσές μας.Τώρα το συναντάμε όλο και πιο σπάνια στο Αιγαίο.




ΜΗΚΟΣ Το μήκος του συνήθως είναι 25 με 40 εκατοστά.Πολύ σπάνια μπορεί να φτάσει και τα 90 εκατοστά.
ΒΑΡΟΣ Το βάρος του μπορεί να φτάσει τα 7 κιλά αλλά συνήθως είναι 2 με 3 κιλά.
ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Η επιστημονική του  ονομασία είναι σκόφθαλμος ο ρόμβος.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Το καλκάνι μοιάζει πάρα πολύ με την γλώσσα μόνο που είναι πιο ρομβοειδές και μεγαλύτερο σωματικά.Το χρώμα του είναι καστανό και λαδί- πράσινο στην ράχη με μικρές σκούρες και άσπρες κηλίδες.Στην κοιλιά του έχει άσπρο χρώμα.
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΕΠΟΧΗ Ζει σε αμμολασπώδεις βυθούς.
ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Ψαρεύεται με μηχανότρατες, δίχτυα και καμάκι κυρίως.
ΔΟΛΩΜΑ Το καλκάνι τρέφεται με γαρίδες και σκουλήκια.
Το κρέας του είναι άσπρο και νόστιμο.


Καλκάνι στο χαρτί


1300 γραμμάρια. Οσο χρειάζεται για ένα καλό μεσημεριανό 2 ατόμων, το καλκάνι που έτυχε σήμερα στο δρόμο μου...


Ας το περιποιηθούμε δεόντως.

Παίρνουμε ένα ταψί που να χωράει το ψάρι. Κόβουμε χαρτί κουζίνας 2 φορές την επιφάνεια του ταψιού.
Ψιλοκόβουμε μια πιπεριά και 2-3 σκελίδες σκόρδο. Κόβουμε σε λεπτές φέτες ένα λεμόνι και φτιάχνουμε ένα στρώμα λίγο μικρότερο από το σώμα του καλκανιού - κάπως έτσι:


Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι να κάψει και τον φούρνο να προθερμαίνεται στους 200.
Αφού καθαρίσουμε και ξεπλύνουμε το ψάρι(η δυσκολότερη φάση...), αλατοπιπερώνουμε την ανοιχτόχρωμη πλευρά του.

Βάζουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο στο καφτό τηγάνι και τσιτσιρίζουμε για κάτι λιγότερο από ένα λεπτό την ανοιχτόχρωμη πλευρά του καλκανιού. Ξαπλώνουμε το ψάρι με την σκουρόχρωμη πλευρά να ακουμπάει το λεμονοπιπεροσκορδόστρωμα και περιχύνουμε όσο λάδι έχει μείνει στο τηγάνι:


Τυλίγουμε το ψάρι με το χαρτί, κλείνουμε καλά τα πλαϊνά, το βάζουμε στο φούρνο, χαμηλώνουμε στους 150 βαθμούς και τ' αφήνουμε για κανα δεκαπεντάλεπτο.

Στίβουμε ένα λεμόνι, προσθέτουμε αντίστοιχη ποσότητα ελαιόλαδου και ένα κουταλάκι μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά. Περιχύνουμε με το κατασκεύασμα μας το ψάρι μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, αλατοπιπεροριγανώνουμε και το σερβίρουμε στο χαρτί του.