Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013
Οι ιστορίες της χόβολης: το μελανούρι
Το μελανούρι είναι ένα ψάρι που το συναντάμε συχνά στις παραλίες μας.Είναι δειλό και πονηρό ψάρι. Κινητέ συνέχεια από τον αφρό στον πάτο και από τα ρηχά σε πιο βαθιά νερά.Έχει νόστιμο κρέας και είναι πολύ καλός μεζές.
ΜΗΚΟΣ Το μήκος του είναι περιορισμένο.

ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Το επιστημονικό του όνομα είναι εμφανής ή μελάνουρος.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΆ Το σώμα του έχει αυγοειδές σχήμα και είναι συμπιεσμένο.Τα μάτια του είναι μεγάλα και στρόγγυλα.Το στόμα του είναι μικρό και το πάνω σαγόνι είναι πιο κοντό από το κάτω.Το χρώμα του ψαριού είναι ασημογάλαζο που στην ράχη γίνεται πιο έντονο ενώ προς την κοιλιά ανοίγει και γίνεται ασημί.Στην ουρά του έχει μια μελανή κηλίδα από την οποία παίρνει και το όνομά του.
ΕΠΟΧΗ & ΠΕΡΙΟΧΕΣ H εποχή που ψαρεύεται το μελανούρι είναι από τον Απρίλη μέχρι και τον Οκτώβρη.Το μελανούρι μπορούμε να το βρούμε την νύχτα μέχρι και το ξημέρωμα κοντά σε βραχώδεις ακτές ,σε μόλους και ακρωτήρια.Την υπόλοιπη μέρα του αρέσει να πηγαίνει σε πιο βαθιά νερά.
ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Το μελανούρι ψαρεύεται με διάφορους τρόπους.Συρτή αφρού,Καλάμι,δίχτυα , αφροπαράγαδα και πολύ σπάνια με κιούπια.Πιο συγκεκριμένα στην συρτή.Χρειάζεται μεσηνέζα 40αρα πάνω στην οποία δένουμε ένα αγκίστρι με ένα φτερό από γλάρο πάνω του.Κάποιοι ψαράδες βάφουνε με κόκκινη όζα τον κόμπο στο αγκίστρι για να είναι πιο ρεαλιστικό.Μια οργιά πιο πάνω μπορούμε να βάλουμε ένα στριφτάρι και να δέσουμε ακόμα ένα παράμαλλο με αγκίστρι γύρο στους 25 πόντους.Τα αγκίστρια μας πρέπει να είναι 20 μέτρα πίσω από την βάρκα και η ταχύτητά μας να είναι1-2 μίλια.Με καλάμι μπορούμε να ψαρέψουμε από την ακτή αρκεί να είναι βραχώδεις ή από βάρκα η οποία να είναι κοντά στην ακτή.Τώρα στο καλάμι, εάν είστε σε βάρκα , μπορείτε να έχετε μια ψιλή πετονιά για καθετή και να βγάλετε το μολύβι ή να έχετε ένα πολύ μικρό.Αν ψαρεύετε από την ακτή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιον φελλό για να κρατάει τα αγκίστρια ψηλά.Πάντως και οι 2 τρόποι χρειάζονται ησυχία και μαλάγρωμα στην αρχή αλλά και κατά την διάρκεια του ψαρέματος.
ΔΟΛΩΜΑ Για δόλωμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζυμάρι,γαρίδα, καρτσίνα ,καλαμάρι και σκουλήκι.Επίσης για την συρτή όπως είπαμε κάνει και το φτερό.
Μελανούρι α λα σπετσιώτα
Προετοιμασία 30 λεπτά, μαγείρεμα 15 λεπτά
Υλικά για 4 άτομα
4 μελανούρια περίπου των 400 γρ., καθαρισμένα και πλυμένα (ζητήστε από τον ιχθυοπώλη να τα καθαρίσει)
1 φλ. φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
Για τη σάλτσα
60 ml έ.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό, μεγάλο ή 2 μεσαία, ψιλοκομμένα
1 καρότο μέτριο, τριμμένο στον λεπτό τρίφτη
1½ κιλό ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες, περασμένες στο multi ή 2 κονσέρβες ντοματάκια κονκασέ και 100 ml νερό
1½ κ.γ. πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε λίγο νερό
4 σκελίδες σκόρδου, κομμένες σε φέτες
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Μόλις γυαλίσει, προσθέτουμε το καρότο και στη συνέχεια την ντομάτα, τον πελτέ, το σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να δέσει (αλλά όχι να σφίξει) για περίπου 20 λεπτά.
Ψήσιμο: Προθερμαίνουμε το γκριλ. Αλείφουμε τα μελανούρια με ελαιόλαδο και τα αλατίζουμε. Απλώνουμε τη μισή σάλτσα στο ταψί, βάζουμε τα ψάρια, τα περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο, στη δεύτερη θέση από πάνω, για να μην ακουμπούν τα ψάρια στο γκριλ, και ψήνουμε για 5-7 λεπτά από τη μία πλευρά και 3-4 λεπτά από την άλλη. Βάζουμε τα ψάρια σε μια πιατέλα, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.
πηγή 1
πηγή 2
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου