Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου



Συνολικές προβολές σελίδας

Επιμέλεια ακροβάτης. Από το Blogger.
Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Τι κρύβουν τα τραγούδια: το κάστρο της Αστροπαλιάς


 Νησί των Δωδεκανήσων με ιδιαίτερη επιρροή από τις Κυκλάδες. Μια γέφυρα ανάμεσα στα δύο νησιωτικά συμπλέγματα, που συνδυάζει μοναδικά την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία των Κυκλάδων και την φυσική ομορφιά των Δωδεκανήσων. Η Αστυπάλαια μοιάζει με μια πεταλούδα που ταξιδεύει στο Αιγαίο και φέρνει θύμισες και ιστορίες από τα βάθη των καιρών.

φωτο: http://el.wikipedia.org/wiki/Αστυπάλαια



Μεγάλη η ιστορία της και πολλά τα ονόματα που της έδωσαν, Αστυπάλαια, Αστυπαλιά, Αστροπαλιά, Stampalia, Ιχθυόεσσα, κ.α

Ανήκει διοικητικά στην Επαρχία Καλύμνου, έχει έκταση 99,19 τ.χλμ. και βρίσκεται 27 μίλια Ν.Α. της Αμοργού. Οι μόνιμοι κάτοικοι ξεπερνούν τους 1000 και διαμένουν στις τοποθεσίες Χώρα, Πέρα Γιαλός, Λιβάδι, Μαλτεζάνα (Ανάληψη) και Βαθύ. Στον δήμο Αστυπάλαιας υπάγονται ακόμη οι νησίδες Κουνούπος και Σύρνα.

[...] H Αστυπάλαια (ή Αστροπαλιά) έχει 1.238 κατοίκους (απογραφή 2001). Κατά μία άποψη, το νησί ονομάστηκε έτσι (άστυ + παλαιός) από τους Δωριείς κατοίκους του, οι οποίοι βρήκαν στην περιοχή ίχνη παλαιότερου οικισμού των Φοινίκων, κατά τους ισχυρισμούς “κάποιων” αρχαιολόγων. Η Αστυπάλαια ανήκει διοικητικά στα Δωδεκάνησα, αλλά γεωγραφικά και πολιτισμικά στέκει ανάμεσα στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες.

Τούρνα / Turna

Όπως τραγουδιόταν στη Μικρασία (Ελληνικά & Τουρκικά)

Η λέξη τούρνα είναι ελληνική και προέρχεται από την λέξη τόρνος (εργαλείο που γυρίζει) και χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα αποδημητικά πουλιά (μεταξύ των οποίων και το πουλί γερανός που ταυτίζεται πλέον με τη λέξη τούρνα). Την ίδια λέξη χρησιμοποιούν και στην Κύπρο για τον γερανό αλλά και στην Τουρκία. (πηγή: panpest-YouTube & @Love1Cuba-YouTube)



πηγή