Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου



Συνολικές προβολές σελίδας

Επιμέλεια ακροβάτης. Από το Blogger.
Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Ιστορίες της χόβολης: το μπαρμπούνι


Η λεπτή, φινετσάτη γεύση του και η ντελικάτη σάρκα του δεν θυμίζει κανένα άλλο ψάρι, εκτός από την ξαδέρφη του την κουτσομούρα. Στην ίδια κατηγορία και τα πετρομπάρμπουνα, που τριγυρίζουν σε βράχια και που τρυπώνουν σε τραγάνες και φυκιάδες και μπορούν να είναι εξίσου νόστιμα. Όταν είναι φρέσκα μυρίζουν θάλασσα, ενώ είναι η τροφή τους –ο βυθός, η ποιότητα και η αλατότητα του νερού– καθορίζουν τη νοστιμιά τους. Τα μπαρμπούνια του Αιγαίου υπερέχουν, αφού είναι σαφώς νοστιμότερα από αυτά της δυτικής Μεσογείου και σκάλες καλύτερα από εκείνα του Ατλαντικού, που κατακλύζουν τις αγορές μας.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές:



  • Να αποφεύγουμε τα πολύ ανοιχτόχρωμα, με το κάπως μακρόστενο κεφάλι, αλλά και τα πολύ μεγάλα.
  • Το πετρομπάρμπουνο είναι πιο κόκκινο και συχνά με καφετιές αποχρώσεις. Η κουτσομούρα, πάλι, ξεχωρίζει από το κοφτό της κεφάλι και την ανοιχτόχρωμη κοιλιά της. Είναι πολύ νόστιμη κι αυτή αν και συχνά μεταφέρει κάποια γεύση από τον λασπώδη, βαθύ βυθό όπου ζει και τρέφεται.
  • «Μπεκάτσα της θάλασσας» ονόμαζε το μπαρμπούνι ο μέγας Καρέμ, γιατί όσοι ξέρουν δεν πετούν τα εντόσθια και κυρίως το συκώτι! Προϋπόθεση, το ψάρι να είναι της ημέρας... Οι συνταγές που ακολουθούν προσθέτουν μια ποικιλία στο καθιερωμένο τηγανητό ή ψητό, χωρίς να εμποδίζουν την πολύτιμη γεύση του να αναδειχθεί.

    Μπαρμπούνια με μυρωδικά στο χαρτί

    1- 1 1/2 κιλ. μπαρμπούνια μέτρια, μεγάλα
    4 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
    3 σκ. σκόρδου λιωμένες
    3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
    1 κ.κ. ρίγανη ή θυμάρι
    1κ.κ. μαντζουράνα (προαιρ.)
    Ελαιόλαδο, φετάκια λεμονιού
    Αλάτι, πιπέρι
    Αλουμινόχαρτο


    Παρασκευή

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
    Πλένουμε, καθαρίζουμε και στεγνώνουμε τα ψάρια.
    Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε τηγανάκι και τηγανίζουμε ελαφρά τη φρυγανιά με τα ξερά μυρωδικά, για 2 λεπτά.
    Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε το σκόρδο, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι (και τα μυρωδικά, αν είναι φρέσκα). Ανακατεύουμε το μείγμα καλά.
    Ετοιμάζουμε διπλά κομμάτια αλουμινόχαρτου, για να τυλιχτεί κάθε ψάρι ξεχωριστα. Τα λαδώνουμε.
    Αλείφουμε με το μείγμα της φρυγανιάς τα ψάρια μέσα-έξω, φροντίζοντας να πάει παντού. Αν περισσέψει μείγμα, το βάζουμε στις κοιλιές.
    Ακουμπάμε κάθε ψάρι σ' ένα κομμάτι αλουμινόχαρτου, βάζουμε επάνω ένα φετάκι λεμονιού και κλείνουμε καλά, αλλά όχι σφιχτά, κάθε πακετάκι, ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας.
    Τοποθετούμε τα πακετάκια σε ταψάκι και ψήνουμε για 25-30 λεπτά ,ανάλογα με το μέγεθος των ψαριών.
    Σερβίρουμε με το χαρτί, που θ' ανοίξει καθένας την τελευταία στιγμή.