Χταπόδια, σουπιές, καλαμάρια, θράψαλα, γαρίδες , μύδια, χτένια, κυδώνια, σαλιγκάρια κτλ. συναντάμε στις κουζίνες των Μονών και των λοιπών μοναστικών καθιδρυμάτων του Αγίου Όρους κατά την περίοδο των νηστειών, δηλαδή αυτήν της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στη νηστεία των Αγίων Αποστόλων, του Δεκαπενταυγούστου και των Χριστουγέννων.Ούτε λίγο ούτε πολύ διακόσιες μέρες τον χρόνο, όπως είπαμε και προηγουμένως, ίσως και περισσότερες, νηστεύουμε στο Άγιον Όρος, γι\'αυτό το λόγο οι μοναχοί έχουν εξειδικευθεί και συνεχώς εφευρίσκουν τρόπους να ελαφρύνουν το βάρος της νηστείας ή να την ποικίλλουν.Όλα αυτά, λοιπόν, τα προμηθεύονται με διάφορους τρόπους
.Συνήθως τα ψαρεύουν οι ίδιοι οι μοναχοί ή τα αγοράζουν από επαγγελματίες ψαράδες είτε τα προμηθεύονται από καταστήματα εντός ή εκτός Αγίου Όρους.Επίσης, μπορούμε να τα βρίσκουμε εκτός από νωπά και κατεψυγμένα.Όμως πρέπει να γνωρίζουμε πάντα ορισμένα πράγματα γι'αυτά.Όπως για παράδειγμα ότι τα χταπόδια είναι διάφορα, δηλαδή υπάρχουν τα κανονικά χταπόδια, οι μελιδόνες, και οι μόσχοι.Τα χταπόδια είναι πολύ καλά από τον Σεπτέμβριο ως τον Ιούνιο, κατόπιν τα πλοκάμια τους αδειάζουν από μέσα (κουφαίνουν). Οι μελιδόνες έχουν κοντά πλοκάμια, τα οποία στο τέλος καταλήγουν απότομα και είναι κάπως σγουρά.Θα μπορούσαμε να πούμε δηλαδή ότι δεν έχουν ομαλή κατάληξη.Οι μόσχοι πάλι έχουν μια σειρά βεντούζες στα πλοκάμια τους και συνήθως είναι πολύ μικρά χταπόδια και όχι τόσο νόστιμα όσο τα κονονικά. Οι έμποροι πάλι χωρίζουν τα χταπόδια ανάλογα με το βάρος τους και τον πάχος των πλοκαμιών τους και τοιοτουτρόπως κυμαίνονται και οι τιμές τους.Επίσης έχουμε ανοιχτόχρωμα και σκουρόχρωμα και συνήθως τα δεύτερα είναι ποιο νόστιμα.
Χταπόδι με φακές και ρύζι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα, βάλτε το χταπόδι και το ξύδι. Ρίξτε μπόλικο νερό να το σκεπάζει και βράστε το 1 ώρα. Σε μια άλλη κατσαρόλα, βάλτε τις φακές με τα κρεμμύδια. Ρίξτε 3 κούπες νερό και βράστε 30\\\'. Στραγγίστε το χταπόδι και αφήστε το να κρυώσει. Αφαιρέστε τη γλοιώδη πέτσα του και κόψτε το σε κομμάτια. Αδειάστε τις φακές, μαζί με το ζουμί που έβρασαν, σε πυράντοχο σκεύος. Τοποθετήστε επάνω στις φακές τα κομμάτια του χταποδιού. Ρίξτε το ρύζι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τη ντομάτα, τις πιπεριές, αλάτι και πιπέρι. Περιχύστε με το λάδι και ανακατέψτε απαλά.
Ψήστε στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 40' περίπου ή ώσπου να φουσκώσει το ρύζι και το φαγητό να μείνει με το λάδι του.
ΥΛΙΚΑ :
1 χταπόδι 1 κιλό περίπου
250 γρ. φακές χοντρές
100 γρ. ρύζι καρολίνα
1/2 κούπα ξύδι
2 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες
1/2 κούπα ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
500 γρ. ώριμες ντομάτες χωρίς τη φλούδα και τους σπόρους
1 κόκκινη πιπεριά σε κομματάκια
1 κίτρινη πιπεριά σε κομματάκια
1 κούπα λάδι
αλάτι , πιπέρι
*Απο το βιβίο του μ.Επιφάνιου Μυλοποταμινου ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου